MITEN OTAT HYVÄT VALOKUVAT PYÖRÄSI MUSEOTARKASTUSTA VARTEN?
Tiedättekö, mikä on yleisin museoajoneuvorekisteröintiä viivästyttävä tekijä? Valokuvien puuttuminen ja huonous. Siksi tämä kirjoitus.

Kun tuot moottoripyörääsi tai mopoasi museoajoneuvotarkastukseen, on sinulla oltava vähintään 5, mieluiten 6 paria kuvia pyörästäsi. Pari tarkoittaa sitä, että toinen kuva on pyörän oikealta, toinen vasemmalta kyljeltä. Molemmista kuvista siis kaikkiaan 5-6 kopiota.

Museoajoneuvotodistukseen liimataan 8 x 12,5 cm suuruinen värivalokuva pyörästäsi. Siksi tuomiesi valokuvien tulee olla värikuvia, kooltaan joko 9 x 13 cm tai nk. kymppikuvia. Niistä hieman leikkelemällä saadaan täsmälleen sopivan kokoiset kuvat.

 

Sivuvaunu-Ural oikealta": Tässä nähdään, miten lumi kuvattavan pyörän taustana heikentää yksityiskohtien erottumista. Sivuvaunupyörää kuvattaessa on hyvä ottaa kuva seisaaltaan, siis yläviistosta.


Tässä neuvoja maallikoille siitä, miten otetaan kelpaavat kuvat (valokuvaukseen perehtyneet eivät tarvitse oikeastaan muita neuvoja kuin kuvaussuuntaa koskevat ohjeet kohdasta 3)

1. Valitse hyvä kuvausajankohta, eli päiväsaika. Älä kuvaa auringon nousun tai laskun aikaan äläkä hämärässä tai pimeällä salaman ja keinovalon turvin. Pilvipoutainen sää on paras. Suora, kirkas auringonpaiste kelpaa, vaikka ei olekaan paras mahdollinen, koska varjokohdat tulevat jyrkiksi ja pyörän yksityiskohtia ei erota. Jos aurinko paistaa, älä yritä kuvata varjossa - värit toistuvat väärinä, ja jos kuvan taustalle jää aurinkoinen alue, varjossa oleva pyörä valottuu tummaksi.

2. Valitse hyvä kuvauspaikka. Kuvissa tulee olla neutraali tausta, eikä niissä saa näkyä henkilöitä. Kauas jäävä maisema on hyvä. Kuvan koko taustan täyttävä pensasaita voi olla hyvä, kunhan huolehditaan, että kamera tarkentuu kohteeseen eikä pensasaitaan. Yhtenäinen, koko taustan täyttävä seinäpinta on hyvä, jos se ole kovin voimakas väriltään tai voimakkaasti kuvioitu. Ikkunat, raput, autotallin ovet yms. eivät ole hyviä taustoja, sillä ne eivät yhtenäisesti täytä kuvan taustaa. Lumi on vaikea tausta, koska se on niin kirkkaan valkoinen - pyörä näyttää sitä vasten liian tummalta.

3. Valitse kuvaussuunta oikein. Kuvaa hieman etuviistosta, mutta ei liian jyrkästi etuviistosta - hyvä olisi, jos takavalostakin näkyisi kuvassa jotain. Kuvaa pyörän tasalta, ei yläviistosta (paitsi sivuvaunullisesta pyörästä).

Toimi vaikka seuraavasti:

- laita pyörä keskituelleen tai sivutuelleen suunnattuna siten, että aurinko paistaa suunnitellusta kuvaussuunnasta pyörään - vaikka olisi pilvistäkin ja valo olisi tasaista. Älä kuvaa niin, että aurinko paistaa pyörän takaa kameraan päin eli kuvaussuuntaa vastaan.

- asetu pyörän viereen etuakselin kohdalle. Kyykisty alas ja tähtää kameralla pyörään. Älä ota kuvaa seisaaltaan, yläviistosta (paitsi sivuvaunullisesta pyörästä).

- jos pyörä ei kokonaan mahdu kuvaan, siirry vähän kauemmas pyörästä - yhä etuakselin linjassa. Älä mene liian kauas - kovin usein saamme kuvia, joissa pyörä näkyy pienenä ja kuva-alasta suurimman osan täyttää piha tai pysäköintialueen asfaltti.


Jawa vasemmalta": Tässä kuva on otettu sopivan matalalta (kyykistyneenä) ja pyörä täyttää kuva-alan oikeaoppisesti. Pilvipoutainen sää antaa kuvaan tasaisen valaistuksen ilman sokaisevia pisteitä kromatuissa pinnoissa. Kauas jäävät talot ja autot eivät liikaa haittaa, mutta parempiakin taustoja varmaan löytyisi.

- kun olet sellaisella etäisyydellä, että pyörä täyttää kameran etsimessä näkyvän kuvan lähes täysin, varmista vielä, että salama ei ole toiminnassa. Älä ota salamakuvia, sillä salama tekee usein pahoja heijastuksia ja sekoittavia, jyrkkiä varjoja.

- ota kuva, ja ota vielä muutama lisää, vaihdellen hieman paikkaa ja tähtäystä.

- edellä kuvattuja neuvoja noudattaen ota kuvia myös pyörän toisesta kyljestä.

Jos epäilet pyöräsi kelpoisuutta museoajoneuvoksi, voit hoitaa kuvauksen tarkastuksen jälkeenkin. Tämä kuitenkin viivästyttää todistuksen saantia, koska todistusta ei luovuteta ilman kuvia.

Muista vielä, että pyörä on kuvattava puhtaana ja siinä varustuksessa, kun se tuodaan museotarkastukseen ja merkitään museorekisteriin.

Ohessa on muutama kuva malliksi, ja niitä koskevia kommentteja. Kaikissa esimerkkikuvissa on vältetty kaksi tavallista syntiä, sillä nämä kuvat on otettu tarpeeksi läheltä (kohde täyttää kuva-alan) ja sopivasta suunnasta. Kelvollisia kuvia, mutta eivät silti aina täydellisiä - harvoinpa sitä täydellisyyteen pystyy, eikä sellaista vaaditakaan.

Tunturi punainen oikealta": Oikea kuvaussuunta on etuviistosta, mutta ei liikaa. Pensasaita on neutraali tausta, mutta kirkas auringonpaiste tekee jyrkkiä varjoja. Onneksi 61-vuosimallin Tunturissa ei ole liikaa kirkkaita kromipintoja.

Tunturi sininen vasemmalta": Lievästi etuviistosta otettu kuva jättää näkyviin yksityiskohtia mm. ajovalon tienoilta - suoraan sivulta otetussa kuvassa niitä ei näkyisi. Kauas jäävä metsikkö sopii taustaksi. Mopon kylki olisi saanut olla enemmän auringonpaisteeseen päin.


Takaisin alkuun >>